StoritveObnova in čiščenje parketa - DETA&CO

Brušenje parketa – obnova parketa

Dejstvo je, da se parket v vašem domu ali katerem koli drugem objektu z leti obrablja. Na površini tovrstne talne obloge se lahko pojavijo praske pa tudi drugi znaki obrabe. Z učinkovito obnovo, lesu lahko povrnete svežino. Obnova parketa je še toliko bolj dobrodošla, kadar se na njegovi površini pojavijo mesta, ki niso več ustrezno zaščitena. Na sploh velja, da se lahko obnavlja prav vsaka vrsta parketa – edini pogoj je ta, da je na parketu ustrezna debelina njegovega zgornjega sloja.

Čas obnove je vsekakor odvisen od intenzivnosti uporabe ter seveda same obrabljenosti. Obnove parketa se lahko skupaj z našo ekipo lotite v katerem koli letnem času – tudi v zimskem. A pogoj je ta, da je v prostoru zagotovljena ustrezna temperatura (18-23°C) in relativna vlažnost zraka (45-65%).

Obnova parketa s pomočjo brušenja

Za brušenje parketa se obrnite na nas, ko je površina parketa poškodovana oziroma dotrajana ter zato vključuje tudi številne udrtine in praske. Če sami niste povsem prepričani ali je čas za brušenje vašega parketa ali ne, je najbolje, da nas povabite k sebi domov, kjer bomo ocenili ali je parket že smiselno obnavljati ali pa ga celo povsem zamenjati.

Postopek za brušenje parketa je skoraj povsem identičen za različne tipe tovrstne talne obloge. Pri tem vsekakor upoštevamo različne vrste poškodb, dotrajanost in še druge številne dejavnike. Pred brušenjem lesene talne površine morate iz prostora odstraniti vse pohištvo, zavese in preproge. Naša strokovno podkovana ter izkušena ekipa bo nato temeljito ocenila, katere dele parketa je treba zamenjati z novimi. To pomeni zamenjavo posameznih deščic parketa, ki so odstopile od podlage. Nato se lahko prične samo brušenje površine talne obloge.

Najprej obrusimo vrhnjo zaščitno plast. Pri tem odstranimo vse morebitne površinske poškodbe, na primer sledi pet, zareze, udarnine. Pri brušenju pobrusimo tudi vogale ter robove prostora in sicer s posebnimi brusilniki za robove in vogale. Sledi zapolnjevanje vseh fug oziroma globinskih poškodb, ki so praviloma posledica uporabe in določenih vremenskih vplivov. To zapolnimo z mešanico prahu in kita.

Na koncu parket polakiramo. Lahko pa se ga seveda tudi olji. Lak nanašamo s pomočjo valjčka. Po nanosu je potrebno počakati vsaj 24ur, da je površina pohodna. V tem času po površini ne smete hoditi oziroma je uporabljati.

Povprečna cena za obnovitev parketa na kvadratni meter je 15 evrov oz. odvisno od situacije na objektu; osvežitev parketa pa cca. 3 evre na kvadratni meter.

Po končani obnovi parketa

Po končani obnovi parketa je izjemno pomembno, da površine vsaj dva tedna ne čistite z vodo ter čistili. V tem času namreč lesena talna površina pridobiva na trdnosti – površine zato ni dobro prekrivati s preprogami. Pohištvo lahko previdno namestite na svoje mesto. Če želite, da vam bo obnovljeni parket odlično služil čim dlje, poskrbite tudi za pravilno vzdrževanje klimatskih pogojev, primerno zaščito močno pohodnih površin ter pravilno nego. Obnova parketa pod našim okriljem je končana v samo nekaj dneh. Obnovljena tla pa ponovno zasijejo v vsej svoji lepoti.

Cena obnove parketa

Obnova oziroma prenova parketa je vsekakor cenovno ugodnejša rešitev, kot pa če se odločite za popolno zamenjavo parketa. Z našo pomočjo vam lahko uspe svojemu sicer kakovostnemu parketu ponovno vrniti svež izgled, ne da bi morali menjati talno površino. Masivni vrsti parketa, lamelnemu parketu, večslojnemu pa tudi ladijskemu podu lahko izgled osvežimo že z učinkovitim in natančnim brušenjem. Pri tem odstranimo vrhnjo, obrabljeno plast parketa – na dan pride nova plast talne obloge. Parket vam lahko nato ponovno polakiramo ali naoljimo. Na koncu bo izgled parketa zelo soroden novemu.

Stanje vašega parketa

Je vaš parket brez leska, obrabljen, zbledel? Ima razpoke, reže, luknje? Točkovno odstopa ali odstopajo večji deli parketa? V vsakem primeru se lahko obrnete na nas. Po dogovoru pridemo k vam na dom in natančno ocenimo stanje parketa – ali je parket potreben obnove ali pa ga je treba zamenjati v celoti.

Potrebujete popravilo parketa – kitanje, brušenje, lakiranje ali oljenje? Vse omenjene storitve vam ponujamo po dostopnih cenah.

Vzdrževanje in čiščenje parketa

Parket lahko dlje časa ostane lep in vam tudi koristno služi, če dosledno upoštevate nekatera priporočila za vzdrževanje in čiščenje. Priporočamo vam, da imate v prostorih s parketom zagotovljeno stalno relativno vlažnost zraka – to je med 45 in 65 % in temperaturo med 18 in 23°C. Prostore redno prezračujte in ohranjajte relativno zračno vlažnost.

Za čiščenje parketa uporabljajte sesalec ali mehko krpo, ki je lahko rahlo navlažena. Priporočamo vam uporabo namenskih čistil – OSMO WischFix za čiščenje lesenih talnih oblog, in sicer v skladu z navodili, ki so navedena na njih. Če pri čiščenju uporabljate mehko vlažno krpo, za seboj nikoli ne puščajte mokrih sledi. Noge pohištva – stolov in miz – vedno zaščitite s filcem.

Zavedati se morate, da se barvni odtenki parketa sčasoma spreminjajo. Na to vpliva svetloba. Parket zato posvetli oz. potemni. Odvisno od vrste lesa oz. barvnega odtenka parketa.

Strojno čiščenje parketa

V našem podjetju poleg izdelave in strokovne obnove parketa izvajamo tudi strojno čiščenje oljenih parketov. Z njih odstranjujemo dotrajan sloj olja ter umazanije. Obenem površino najučinkoviteje pripravimo na svež nanos olja.

Za vse dodatne informacije v povezavi z vsemi omenjenimi storitvami, ki se navezujejo na parket, smo vam na voljo preko spletne pošte in telefonskega klica.

DETA&CO

V podjetju DETA&CO se ukvarjamo z izdelavo parketa in notranjih vrat od leta 1997. S proizvodnjo na visokem tehnološkem nivoju, zagotavljamo estetsko dovršene ter visoko kakovostne izdelke, ki so prijazni tako za uporabnika kot tudi okolje.
Delovni čas
Proizvodni obrat - Ribnica

Pon – Pet: 7.00 – 14.00
Sob: odprto ob predhodni najavi

Salon - Ljubljana

Tor – Čet: 8.00 – 11.00 in 12.00 – 15.00
Pon, Pet, Sob: odprto ob predhodni najavi




©2020 Deta&co. d.o.o. vse pravice pridržane.