StoritvePolaganje notranjih in zunanjih talnih oblog - DETA&CO

Polaganje notranjih in zunanjih talnih oblog

Pri obnovi ali gradnji hiše oz. objekta je polaganje notranjih in zunanjih talnih oblog ena zaključnih faz gradnje. Za kvalitetno in dolgo življenje vaše talne obloge je zelo pomemben postopek polaganje parketa, ob tem pa morate biti pozorni na kar nekaj dejavnikov in opravil, ki jih je potrebno postoriti pred polaganjem parketa, med in po njem.

V nadaljevanju vam predstavljamo osnovna vodila za optimalno polaganje parketa, razložimo, kako se pripravi podlaga zanj, predstavimo vrste parketov ter se dotaknemo finančnih stroškov cene parketa in cene polaganja parketa.

Polaganje parketa – kje začeti?

Preden začnete s konkretnim polaganjem parketa, morate opraviti še nekaj statistike oz. meritev – zelo natančno je potrebno izmeriti kvadraturo, vlago podlage, oceniti stanje podlage in preveriti klimatske razmere na območju polaganja parketa. Le z natančnimi meritvami namreč naročite zadostno količino parketa, kvadraturo pa raje zaokrožite navzgor, da vam ne zmanjka parketa, kar prinese dodatne nevšečnosti in nepotrebno slabo voljo.

Poleg parketa ne pozabite naročiti še zaključnih obstenskih letev in drugih detajlov, kot so razni profili, galerijski zaključki, stopnice in letve, v kolikor to potrebujete. Če polaganja parketa niste vešči sami, priporočamo našo strokovno usposobljeno ekipo, ki bo na dogovorjeni termin prišla do vas z vsemi ustreznimi orodji in materialom ter kvalitetno in časovno optimalno opravila nalogo.

Priprava podlage

Priprava podlage za polaganje parketa je važna stopnja, ki je nikakor ne smete preskočiti, saj v nasprotnem primeru vaš parket ne bo kvalitetno položen, čemur sledi slabša kvaliteta, estetska nedovršenost, krajša življenjska doba in večja izpostavljenost pred poškodbami in nepravilnostmi. Pomembno je torej, da je podlaga trdna, čista, ravna in suha.

Za čistost tal poskrbite po vseh večjih in grobih gradbeniških delih, s tal tako odstranite možne ostanke betona, mavca, barve, ometa, voska, olja in ostalih odpadkov, ki nanje ne spadajo. Ne pozabite tudi na pometanje tal. Pozorni bodite, da odstranite prav vse tujke, saj ti zmanjšujejo sprijemanje lepil, ki združujejo talno oblogo in podlago.

Pred polaganjem parketa na pozabite na estrih – preverite njegovo trdnost, ravnost in suhost. Estrih je bil najverjetneje pravilno položen, a kljub temu vse še enkrat preverite. Če se izkaže, da vseeno ni dovolj trden, je priporočljivo, da ga utrdite z zato namenjenim predpremazom. Če površina ni ravna, temveč zaznamo valovitost, izrazito gladkost ali hrapavost, izbočenost ter razpokanost, bo treba podlago še nekoliko prilagoditi. V tem primeru odstopanja estriha od norme posezite po samorazlivni izravnalni masi, pozorni bodite, da izberete kvalitetno in pravo glede na želeno debelino.

Pogoj za polaganje notranje ali zunanje talne obloge je suh estrih, zato se pozanimajte o največji dopustni vsebnosti vlage v cementnem estrihu s talnim gretjem. Če se parket položi na prevlažen estrih, bo vlaga ujeta pod njim, to pa na les ne vpliva dobro, zato začne parket lahko hitro odstopati, se dvigovati ali razslojevati od podlage. Pozorni bodite tudi na splošno klimatsko stanje prostora, ki ne sme povzročati delovanja lesa po polaganju parketa, le-ta mora ostati stabilen. Tako vzdržujte konstantno temperaturo prostora, nekje med 18 in 23 stopinj Celzija, vlažnost pa naj ne bo manjša od 45 % in naj ne presega 65 %.

Vrste parketa

Pred nakupom parketa je najbolje, da natančno pregledate ponudbo in najdete vrsto parketa, ki ustreza tako vam kot vašemu prostoru. Pri svetovanju in izbiri so vam vedno na voljo naši izkušeni svetovalci. Klasični masivni parket je tisti, ki ima zelo dolgo življenjsko dobo, dobite ga v različnih drevesnih vrstah, barvah in vzorcih. Ker je masiven in debel, je dober toplotni izolator in zato priporočljiv za tla brez talnega ogrevanja. Lamelni parket sestavlja veliko majhnih lamel, ki skupaj gradijo dovršene mozaične vzorce.

Industrijski oz. kant parket je prav tako masiven parket, primeren za prostore, izpostavljene večji obremenjenosti. Je zelo trden in vzdržljiv, prav tako cenovno ugoden in zato zelo priljubljena izbira. Gotovi parket je parket, takoj pripravljen na polaganje, saj je tovarniško obdelan. Tako se ga položi že v enem dnevu in že je pripravljen na uporabo. Panelni parket je vrsta parketa, ki ima že obdelano (naoljeno ali polakirano) zgornjo površino, najdete ga v zelo različnih barvah in vzorcih. Njegove deske so daljše, zato je primeren za vse namenske prostore. Kmečki pod oz. ladijski pod je izjemno estetski, masiven parketa, katerega pa se ne priporoča za polaganje na talno ogrevana tla.

Realizacija – polaganje parketa

Ko je podlaga skrbno pripravljena, sledi realizacija – polaganje parketa. To lahko opravite na več načinov, v obzir vzemite le obliko parketa. Pred polaganjem si natančno oglejte mere prostora in napravite zamisel, kje se bo polaganje začelo, kje končalo in na kateri strani se bo parket ravnalo. Posvet seveda lahko opravite s skupino naših strokovno podkovanih delavcev, ki vam priskočijo na pomoč.

Parket se lahko polaga na več različnih načinov in v več smeri, zato je dobro, da se o načinu in smeri odločite pravočasno. Posebno pozornost namenite različnim vzorcem polaganja parketa, kot so npr. klasična ali francoska ribja kost, intarzijski parket, kocka in drugi načini. Eden od pogostih načinov polaganja parketa je npr. ladijski način. V obzir je potrebno vzeti predvsem estetski vidik in osebne preference ter glavni namen uporabe prostorov, njihovo velikost in svetlobo v njem.

Načini polaganja parketa

Poznamo več načinov polaganja parketa, kot so polaganje gotovega parketa z lepljenjem, plavajoče polaganje gotovega parketa brez lepljenja ter polaganje klasičnega ali neobdelanega parketa.

Gotovi parket kupimo že polakiran oz. oljen, katerega koli od njiju izberemo, pa je potrebno za njegovo polaganje na podlago nanesti lepilo za parket. Točna navodila za polaganje parketa vam podamo pri nakupu. Začnemo tako, da na lepilo položimo parketno desko, eno za drugo in pri tem pazimo, da na podlago ne nanesemo preveč lepila, prav tako ne smemo nanesti premajhne količine, saj se parketna deska v tem primeru podlage ne bo dovolj dobro oprijela. Prav tako poskusite preprečiti, da lepilo pride na površino gotovega parketa, saj ga je težko odstraniti. Pozorni bodite še na to, da ob steni med polaganjem venomer pustite cca. centimeter širine, saj to omogoča delovanje lesa, kar na koncu polaganja enostavno prekrijete z obstensko zaključno letvico, ki estetsko zaključi parket in se zlije s steno.

Pomembno je še, da se po končanem polaganju parketa oz. talne obloge po njej ne hodi in se nanjo ne odlaga ničesar vsaj en dan. Če se le da, prostor z na novo položenim parketom pustite v mirovanju in obenem poskrbite za ustrezno temperaturo ter stopnjo vlage v njem za optimalne pogoje delovanja lesa.

Polaganje parketa brez lepljenja

Če se želite izogniti lepilu, posezite po plavajočem polaganju gotovega parketa brez lepljenja, ki vsebuje klik ali spoj z zaklepanjem. Parketna deska se tako enostavno pripne na drugo.

Pod takšen parket je priporočljivo nanesti ustrezno podlago – podložna folija. Tako je uporabnikom parketa omogočenega še več udobja ter zagotovljena tišja in mehkejša hoja. Prednost tovrstnega načina polaganja parketa je v tem, da se nov parket lahko položi tudi čez talne obloge, ki so že nameščene, npr. čez kamen, keramiko ali celo čez stari parket.

Klasični oz. neobdelani parket

Neobdelani klasični masivni parket polagamo z lepilom in ga po zaključku polaganja pustimo mirovati nekaj dni oz. več, odvisno od vrste lepila, ki ga uporabimo ter nadaljnje obdelave parketa, ki je potrebna.  Če je vaš parket glajen ali tovarniško brušen, ga bo po polaganju verjetno potrebno le še nekoliko pobrusiti in nato polakirati ali naoljiti. Klasični in lamelni surovi parketi pa po polaganju potrebujejo in zahtevajo nekoliko več obdelave. Pri njih se je brušenja parketa potrebno lotiti nekoliko bolj temeljito, na koncu pa je kot pri ostalih potrebno izvesti lakiranje ali oljenje parketa.

Kako poteka brušenje parketa?

Ko parket položimo, ga najprej nekaj časa pustimo v mirovanju, koliko časa, je odvisno od njegove vrste in tudi načina polaganja. Nato sledijo zaključna dela, med katera spadajo brušenje, oljenje ali lakiranje parketa, da ta izgleda čim bolj prefinjeno in očem privlačno, obenem pa nam dobro služi vrsto let.

Namen brušenja parketa je odstranjevanje negladkih površin ter izravnavanje oz. glajenje lesene talne obloge. Parket se brusi s profesionalnimi brusilnimi stroji, za kar poskrbijo naši mojstri, saj mora biti brušenje za popoln končni izgled parketa kvalitetno in strokovno. Če je parket obrušen slabo, lahko pusti vidne napake, ki se jih ne da skriti niti z lakiranjem niti z oljenjem. Površino parketa je potrebno pripraviti za brušenje, in sicer tako, da se parket pred brušenjem očisti in preveri njegov stik s spodnjo podlago. Nato se najprej izvede grobo brušenje z manj grobim brusnim papirjem. Najprej se obrusi večjo površino, nato pa še vogale in robove ter težko dostopne predele. Po grobem brušenju sledi vmesno, za katerega se uporabi bolj grob brusni papir. Tako je parket pripravljen za nadaljnja dela na njem, kot so kitanje in končno izglajevanje.

Ko je parket pokitan in fuge med deskami zapolnjene, sledi še fino, končno brušenje parketa. Uporabi se brusni papir najvišje zrnatosti, 100 ali 120. Z zadnjim brušenjem parket popolnoma zgladimo in po ponovnem temeljitem čiščenju je ta pripravljen na lakiranje oz. oljenje.

Lakiranje in oljenje parketa

Po končnem brušenju je parket na lakiranje ali oljenje potrebno pripraviti tako, da se ga skrbno očisti, in sicer posesa ter pobriše oz. posesa. Ob lakiranju parketa nanj najprej nanesemo osnovni oz. temeljni lak, nato pa še zaključni ali končni lak. Ko se osnovni lak posuši, parket ponovno obrusimo z rabljenim brusnim papirjem, nato ga na rahlo očistimo in nanj nanesemo še zaključni lak.

Paziti je potrebno, da se na parket ne nanese prevelika ali premajhna količina laka, saj bodo v takih primerih na parketu vidne estetske napake. Priporočljivo je, da vam tudi končno fazo polaganja parketa opravi za to usposobljena skupina. Pri izbiri laka je najbolje, da se posvetujete s strokovnjaki, saj lahko izbirate med velikim številom različnih lakov, odvisno od želja uporabnika in zahtev vašega prostora. Večina posega po lakih za parket, ki nudijo izjemno odpornost in obenem ohranjajo naravni, prvotni videz lesa.

Če se odločite za oljenje parketa, so zelo priporočljiva t. i. Osmo olja, saj vsebujejo tako naravna olja kot trde voske. Olje tako kot lak zaščiti in globinsko impregnira vaš leseni parket, vosek pa ostane na površini in še dodatno ščiti vaš parket pred različnimi zunanjimi vplivi, kot so obraba, madeži, tekočine.

Tudi pri nanašanju olja bodite pozorni na prej pripravljen in očiščen parket. Nanašate ga lahko na različne načine, s čopičem, valjčkom, mehko krpo ali strojno. Po nanosu parket pustite v mirovanju, kot je časovno predpisano. Če je potrebno, nato površino rahlo obrusite in postopek nanašanja olja ponovite. Zopet priporočamo, da oljenje parketa prepustite strokovnjakom in obenem ne pozabite na varnost pri delu.

Cena parketa in polaganja parketa

Kot že poudarjeno, naj vam polaganje parketa opravi za to strokovni usposobljeni delavec ali skupina. Preden se dokončno odločite za nakup, vedno preverite, kaj vse vključuje cena polaganja parketa. Cene polaganja parketa so zelo različne od ponudnika do ponudnika, gibljejo se nekje med 12 in 55 € na kvadratni meter, odvisna pa je tudi od vrste parketa ter njegovega načina polaganja. V ceno je navadno vključena še dobava ter samo polaganje parketa.

Če se boste odločili, da vam parket položi naš strokovni kader, sta v ceno polaganja vključena tako material kot delo, in sicer:

  • OSMO olje s trdimi voski, stopnja sijaja pa je po vašem izboru (polmat, mat ali sijaj),
  • dvokomponentno poliuretansko lepilo ter
  • primer za estrih.

Naša skupina vam poleg polaganja parketa tudi pripravi oz. očisti estrih ter z njega obrusi nečistoče in tako podlago pripravi za optimalen nanos parketa. Nanj nanese primer, vam parketne deske položi na lepilo, če izberete takšno vrsto parketa, ter za vas opravi tudi prvo zaščitno nego parketa. Poleg vsega pa vam zagotavljamo še enoletno garancijo na naše delo. Cena polaganja parketa je približno 15 € na kvadratni meter. Cena varira glede na količino naročila in samo lokacijo objekta, v ceno so tako vključeni transportni stroški do 50 km. Za točen cenik določene vrste parketa se je najbolje posvetovati direktno z nami ali pri nas, tako nam boste najlaže izrazili svoje želje, svojo lokacijo in količino parketa, ki ga potrebujete.

DETA&CO

V podjetju DETA&CO se ukvarjamo z izdelavo parketa in notranjih vrat od leta 1997. S proizvodnjo na visokem tehnološkem nivoju, zagotavljamo estetsko dovršene ter visoko kakovostne izdelke, ki so prijazni tako za uporabnika kot tudi okolje.
Delovni čas
Proizvodni obrat - Ribnica

Pon – Pet: 7.00 – 14.00
Sob: odprto ob predhodni najavi

Salon - Ljubljana

Odprto ob predhodni najavi

Tel:041 478 547
©2020 Deta&co. d.o.o. vse pravice pridržane.